Старо пријатељство

Лагано се од Калемегдана спуштам Кнез Михајловом. Управо сам је отпратила до таксија и још увек осећам топлину њеног загрљаја. Срце ми трепери од измешане туге и радости. Не журим, први пут после много година. Гледам фасаде обасјане ноћним светиљкама и пуним месецом, гледам људе који у један по поноћи опуштено шетају и весело чаврљају. Чујем музику из хаустора и голица ме жеља да звирнем шта се дешава и придружим им се. Успавани, весели девојчурак који је нагло прогледао, упијао је заборављени живот око себе и желео још.

А све то је пробудио сусрет са старом пријатељицом. Дошла је из Америке, на блиц, пословно и уденула ме у згуснути распоред. Имале смо само четири сата, али успеле смо да напунимо батерије и помилујемо душе једна другој. Четири сата, у које је стало све, брига за децу, оговарање мужева, присећање на старе пријатеље, сузе и смех. Као да паузе није било, настављале смо увек тамо где смо стале пре годину дана. Та нит која нас је спајала, то разумевање у очима преживело је све ове године.

А није нам било лако. Прошле смо разне турбуленције за ових тридесет година одвојености. Најбоље пријатељице из студенских дана, ођедном су биле раздвојене животним околностима. Била сам страшно тужна, напуштена и љута. Мој енглески никада неће бити добар због беса јер ми је одвео пријатеље, јер ми је узео њу. Прегрмела је и она и усамљеност и тугу и носталгију. Мислим, све је то ту и даље, али је све постало део живота, део нас и не давимо се у њима. Нема љутње што имамо само четири сата, већ само жеља и решеност да уживамо у сваком тренутку.

Нисам знала да то постоји, али сада верујем у искрени клик између двоје људи. Ми смо одувек биле потпуно различите, амбициозна, вредна лујка и успорени, успавани занесењак. Но, и дан данас нас те разлике спајају и ми их волимо и поштујемо. Можда се не разумемо увек, али се трудимо да чујемо једна другу и помогнемо, а не да оптужујемо и мењамо.

Четири сата лаганог разговора прошло је за трен, јер је то разговор у коме немам шта да објашњавам, да се правдам и улепшавам. После сат времена схватам да сам након много времена опуштена скроз, без страха од неког мучког удара са стране. Шетња, вечера, омиљени коктел у старом студенском кафићу, претрчавање улице на Теразијама и испред подвожњака, она лудо храбра, а ја је пратим. И имамо само осамнаест година. Више нема бора, ове жене са подочњацима не познајем, препознајем само смех и бритак корак, а они су исти као пре и пуштам их да ме воде.

Завршавамо на клупи на Калемегдану. Њена опчињеност светлима Београда, уснулом реком, у мени буди радост и подсећа ме колико волим што живим у Београду. То сам одувек желела. Свака од нас је изабрала свој пут и ниједној није лако, али живимо тамо где нам прија. И то је истина, животни темпо Америке из њене приче мене плаши, као и њу анархија и сиромаштво Србије. Превише кукам у последње време, ваљда сам улетела у српску вечиту тужбалинку и неправду, али сад схватам да ја не бих волела да се одрекнем ичега овде. Ваљда ми је требала њена носталгија да ме мало тргне из учмалости. Тако смо одувек функционисале, она мене покрене, ја њу мало умирим и успорим. И испунимо срећом једна другу.

Осећам сузе у угловима очију. Било би лепо да смо заједно. Било би, али живот… можда једног дана… ко зна… Но, важно је да знам да је имам, да је мој пријатељ и кад је тамо далеко, да имам неког да му се изјадам кад год ми је тешко, да ме неко воли такву каква јесам и да у срцу чува место за мене заувек.

Имам педесет три године и много познаника и пријатеља, али је моја Неци посебна. Можда зато што нас је младост спојила, али, тај осећај поверења, та слобода без љубоморе и зависти, та потпуна неоптерећеност формом већ само искрена радост и брига, сад схватам колико је ретка, посебна и вредна.

https://easylife.rs/klimaktericni-dnevnik-prijateljstvo/

One thought on “Старо пријатељство

Add yours

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: