Климакс – није фер

New Project (5)

Кад год легла и колико год спавала исто је: будим се уморна, надувена и мрзовољна. И сваког дана одлажем посао за сутра. А сутра седим и празно буљим у компјутер. После пола сата одустајем, скувам нову кафу и одиграм слагалицу.

И свако вече нови план: сутра ћу устати орна и ведра и сваки минут биће ми испрограмиран. А онда, са новом продуженом кафом, разбијам план и после га је већ безвезе пратити. Сутра ћу. Али озбиљно. Данас пауза. Можда ми треба дужи одмор, мада баш нисам сигурна од чега. Хм, можда од себе саме.

Али зато ћу данас да се наспавам – не спавам.

Данас ћу да завршим давно започету књигу – остављам је после два пасуса.

Данас ћу да скувам велики ручак – у два наручујем пицу.

Окрећем се око себе и одједном видим хаос који ме окружује. Данас ћу средити кућу. Подижем два дукса са фотеље, пребацујем их преко суседне столице и палим цигарету. Превише пушим последњих дана само да бих чешће правила паузе. Шта ме је спопало? Ја сам вредна, активна, ово не личи на мене. Можда је ПМС, опет нисам добила два месеца, што значи да сам у ПМС-у округло тридесет дана. И већ тридесет дана сам напета, знојава, надувена, а гладна. Мрзим цео свет и све ме мрзи и тако у круг. И тако већ годину дана.

А гинеколози фурају стандардну причу:

„Имате ли валунге? “

„Не класичне, али понекад имам нападе врућине, али без презнојавања…“

“Ма није то ништа, то је тек почетак. Знате, климакс траје од пет до десет година.“

Боже, ко ће то издржати? Тужно гледам докторе, а они као да су срећни због моје патње. Чак ни жене гинеколози немају саосећања, бриге или неки савет. Можда претерујем, али понекад ми се чини да помало и ликују. Смеју се на моје симптоме, весело гестикулирају, а тело им говори: ако, ако, и треба да ти буде тешко. А зашто, побогу? Да су мушкарци на нашем месту, до сада би измислили милион лекића да лакше прођу кроз ову фазу, а ми морамо да глумимо Спартанке. Треба да нас боли порођај, треба да кувамо три сата (комликована јела су једино укусна), треба да нас дрмају хормони. Треба да нам је тешко. Тешко је добро! У тежини растемо, сазревамо. Мука ми је од тога. Сазрела сам и порасла сасвим довољно, сада желим само да ми буде лако.

Мало смо и ми жене луда сорта. Улетеле смо у ту наметнуту, паћеничку позицију и не умемо да се отргнемо и из ње извучемо. Чак смо спремне да младе жене, које се боре за промену, за своје место и лакши живот, нападамо и критикујемо. Као да уједно и мрзимо и волимо, и помало негујемо улогу жртве и мученице. И уместо да смо здружене у патњи, често једна другу не разумемо и оптужујемо.

Док палим другу цигарету и равнодушно гледам у камару веша за пеглање, у глави ми једнако одзвања: није фер, стварно није фер. Није фер та мушко-женска неједнакост, и у правима, и у пословима, и у обавезама. Није фер стрес кад први пут добијеш менструацију, лудило пубертетских хормона, губитак невиности, страх да не затрудниш, јер ако пијеш пилуле за контрацепцију направићеш хаос у организму, ако се ослониш на мушку заштиту, стално стрепиш. Врло брзо тај страх од трудноће замени брига да ли можеш да затрудниш, па затим порођај, подизање мале деце, и таман кад мало одахнеш и имаш који минут за себе – ето менопаузе.

Да запоставимо психолошке заврзламе овог доба (страх од болести, старења, смрти, напрасно смежуравање и губитак младости, заводљивости и могућности рађања…), свакодневно те терорише немир који ти прожима цело тело, напади врелине, умора и безвољности. И стална брига. Прво зашто нема менструације пар месеци, а одмах затим зашто траје 20 дана. Да ли је нешто или је ништа. И шта да радим? Да ли сваки час да висим код гинеколога? И колико да трпим, да пратим? И шта да пратим кад правилности и реда нема? И шта да пијем од суплемената, лекова, чајева? Уз све то појављују се готово свакодневни болови у кичми, зглобовима, смушеност и главобоља.

А једини савет који добијам од маме, гинеколога, пријатељице гласи: издржи.

Како да издржим кад ова тинејџерка у души, уопште ни не познаје ову климактеричну госпођу, чије је надувено лице свако јутро уплаши у огледалу.

https://wannabemagazine.com/klimaktericni-dnevnik-klimaks-nije-fer/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: